Националната програма по отбелязването на 80-годишнината на легендата  Стефан Данаилов

...
Националната програма по отбелязването на 80-годишнината на легендата  Стефан Данаилов
Коментари Харесай

Студенти, приятели и колеги връщат спомена за Стефан Данаилов

Националната стратегия по отбелязването на 80-годишнината на легендата  Стефан Данаилов стартира от София, оповестиха от Столична община. По нетрадиционен метод в столицата ще се даде началото на националната стратегия по честването на 80-годишния празник на един от най-обичаните артисти и театрални педагози в България. Той си остава най-сниманият български артист досега. С функциите си във филми като “Иван Кондарев “, " Борис “, " Дами канят “, " Черните ангели “, " Иконостасът “, сериали като " На всеки километър “, " Стъклен дом “, " Октопод “ и " Фамилията “ Данаилов продължава да бъде известен измежду публиката.

С " Ламбо сафари “ на 15 юни от 10:30 часа в градинката пред Народния спектакъл " Иван Вазов “ ще стартира разходка из знакови места на София през персоналната биография на софиянеца Стефан Данаилов. За първи път в София ще се организира сафари, отдадено на български артист. Маршрутът ще мине през знакови за града и Стефан Данаилов места. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община.

" Наш дълг и задача е да пазим паметта за ярките персони в културата. Стефан Данаилов остава паметен в безбройните си функции, само че с този план ще покажем и облика му на наш съгражданин, част от неповторимата сила на столицата “, сподели заместник-кметът на София Мирослав Боршош. Акцентът на плана " Ламбо сафари “ ще бъде персоналната история на артиста, разказана през историята на здания, институции, учебно заведение, театри, градини и други места от София.  

Някои от основните са градинката " Кристал “ - място, в което Данаилов среща огромната си обич Мария, НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов “, където Мастъра, както го назовават студентите, учи и преподава, " Докторската градина ", в която се снимат подиуми от първия филм с присъединяване на ученика Стефан Данаилов " Следите остават “ по Павел Вежинов и други. Гид в това пътешестване през времето и спомените ще бъдат известни студенти на Мастъра, които през днешния ден са към този момент одобрени артисти като Силвия Лулчева, Дарин Ангелов, Влади Въргала и други.

Сафарито, отдадено на известна персона, е част от културния календар на градове като Стокхолм ( Ингмар Бергман, Грета Гарбо), Париж, (Салвадор Дали, Едит Пиаф). В богатата стратегия от събития, отдадени на Стефан Данаилов, ще има нов документален филм, книга, галерия, спектакли с негови студенти и галавечер в Народния спектакъл " Иван Вазов “.

Програмата на честванията е основана от Росица Обрешкова и Георги Тошев и се осъществя със финансовата поддръжка на Столична община. Партньори са Българска национална филмотека и Народен спектакъл " Иван Вазов “. В нея вземат участие студенти на Стефан Данаилов, сътрудници, другари и фенове.

" За мен и хората, които се включиха в основаването на юбилейната стратегия, е значимо да поддържаме жива паметта за един незабравим човек, който с лекото съчетаваше разнообразни функции – на артист, възпитател, държавник, политик. Животът на Стефан Данаилов не беше задоволително дълъг, само че пък е изчерпателен, богат, предан на другите. Отвъд персоналната харизма, Данаилов притежаваше едно доста значимо качество – чуваше другите, помагаше им.

Доказателството какъв брой обичан продължава да бъде е готовността, с която се включват в програмата държавни, частни институции и хора на друга възраст, с друг обществен статус. И макар, че през днешния ден няма звания, за Стефан Данаилов умерено можем да кажем, че е " национален актьор “, тъй като хората го помнят! “, каза журналистът Георги Тошев, един от основателите на юбилейната стратегия.

Част от програмата е формалният уебсайт

на Стефан Данаилов https://www.stefandanailov.com/, който ще събере архива на артиста и ще осведоми феновете му за събитията, свързани с юбилея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР